Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια Απελευθέρωσης της Κοζάνης


Η 11η Οκτωβρίου σηματοδοτεί τη κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 100α ελευθέρια της πόλης. Ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας : 
Τρίτη 9 Αρχοντικό Λασσάνη 18.30
Επί Χάρτου: Δυτικομακεδόνες και Κοζανίτες στη Δυτική Ευρώπη – Ουγγαρία. Εκδήλωση-Έκθεση Χαρτών στη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης. 
-Η όλη εκδήλωση υποστηρίζεται από τη Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης.
Τετάρτη 10 Οκτωβρίου – Κοβεντάρειο 18.30 
Πραγματοποιείται η τελετή έναρξης του 12ου Εθνικού Συνέδριου Χαρτογραφίας, με τίτλο «Χαρτογραφία & Χωρική Πληροφορία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» Η τελετή είναι ανοιχτή για το κοινό. Συμμετέχει μουσικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου. Το επιστημονικό συνέδριο θα διαρκέσει δύο ημέρες (Πέμπτη 11 & Παρασκευή 12 Οκτωβρίου). Οι εργασίες ξεκινούν στις 9 το πρωί και περιλαμβάνουν 8 συνεδρίες. Η εγγραφή για την παρακολούθηση του συνεδρίου κοστίζει 60 € και για τους φοιτητές 30 €.  
Ημερολόγιο Πέμπτης 11ης Οκτωβρίου
(εκτός του καθιερωμένου τελετουργικού, δοξολογία, παρέλαση κλπ)
  • Μετά τον πανηγυρικό της ημέρας, που θα εκφωνήσει ο Γιάννης Κορκάς, αποκάλυψη αναθηματικής πλάκας στη μνήμη των Κοζανιτών εθελοντών του 1912.
  • Παρουσίαση αναμνηστικής, επετειακής σφραγίδας & γραμματοσήμου, στη διάρκεια της εθιμοτυπικής δεξίωσης που θα παραθέσει ο Δήμαρχος.
  • 16.30 κεντρική πλατεία: Άφιξη ιππέων που ακολούθησαν την ιστορική διαδρομή από το Προσήλιο Σερβίων έως την πόλη, την 11η Οκτωβρίου. Παράλληλα θα εισέλθουν στην πόλη οι λαμπαδηδρόμοι του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής», ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης, πολιτιστικοί σύλλογοι και πρόσκοποι της Τοπικής Ένωσης προσκόπων Κοζάνης. Η υποδοχή της αναμνηστικής πορείας θα γίνει από τη στρατιωτική μπάντα. Θα διανεμηθεί αναλυτικό πρόγραμμα της διαδρομής για όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν από κοντά.
  • 18.30 Αρχοντικό Λασσάνη : Εγκαίνια της έκθεσης χαρτών στη Δημοτική Χαρτοθήκη με τίτλο «Από τη Μελούνα στην Κοζάνη, 1912». Η έκθεση εικονογραφεί την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας του δεύτερου μισού του 19ου αι. Πρόκειται για τη χαρτογραφία της διαδοχικής διεύρυνσης της ελληνικής επικράτειας, από τη συνοριακή γραμμή του 1832, τις εκβολές Ασπροποτάμου - Σπερχειού, στη συνοριακή γραμμή της Θεσσαλίας του 1881, μέχρι τα όρια της Ηπείρου και της Μακεδονίας του 1912-1913. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
  • 19.30 Επετειακό Δημοτικό Συμβούλιο
  • 21.30 Αίθουσα Τέχνης : Συναυλία μνήμης για τα 100 χρόνια. Θα παρουσιαστεί το ορατόριο του Παναγιώτη Δημόπουλου «Εκατόπενδον», παραγγελία του Δήμου, ειδικά για την ημέρα της επετείου. Εκατόπενδον ονομάζονταν ο ναός των 100 βημάτων που προϋπήρχε στη θέση του Παρθενώνα και καταστράφηκε από τους Πέρσες. Το ορατόριο περιδιαβαίνει τα 100 χρόνια της ελεύθερης Κοζάνης, ανά δεκαετία και παρουσιάζεται από ορχήστρα, μικτή χορωδία, σολίστες και αφηγητές. Η συναυλία θα έχει γενική είσοδο 5 €.   
Σάββατο 13 Οκτωβρίου – Αίθουσα Τέχνης 21.00
Πρεμιέρα του θεατρικού έργου του Γ. Παφίλη «Αναστάσεως ημέρα». Το έργο αναφέρεται στα γεγονότα εκείνης της εβδομάδας, από την κήρυξη του πολέμου στις 4, έως την απελευθέρωση στις 11 Οκτωβρίου. Επί σκηνής παρουσιάζονται τα μεγάλα γεγονότα μέσα από τα βιώματα των απλών ανθρώπων. Το κοζανίτικο χιούμορ δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ούτε από εκείνες τις ώρες της αγωνίας και τις προσμονής. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Γιώτη Βασιλειάδη και συμμετέχουν 30 ηθοποιοί, ανάμεσα τους και παιδιά. Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή, που οργάνωσε το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων. Θα δοθούν 9 παραστάσεις, μέχρι τη Κυριακή 21 Οκτωβρίου. Η γενική είσοδος είναι 10 €.  
Κυριακή 14 Οκτωβρίου – Αίθουσα Φίλιππος 11.00
Αφιέρωμα μνήμης στον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Ο Δήμος Κοζάνης και η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας τιμούν τη μνήμη του μεγάλου συμπολίτη μας, με την έντονη και αποφασιστική παρουσία στα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μας και τη σπουδαία λογοτεχνική του προσφορά. Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου αγάπησε τη Κοζάνη και ποτέ δεν την εγκατέλειψε, ακόμα κι όταν ο ρόλος του τον καλούσε στην κεντρική σκηνή της δημόσιας ζωής. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του περιοδικού «Μοχλός», που εκδίδει, αυτές τις μέρες, ένα τεύχος προς τιμή του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου